Kineska SWIFT alternativa i (planirana) smrt dolara

(prijevod članka Jamesa Corbetta)

Zaboravite na sve gluposti vezane za Apple Watch ili kupovanje vlastitih dionica od strane GM. Svakako najvažniju ekonomsku vijest ovog tjedna nećete naći na naslovnicama Bloomberga ili MarketWatcha. Najnovije vijesti ukazuju na to da je Kina spremna lansirati svoju alternativu SWIFT. To je najznačajniji potez “otporničkog bloka” po vodstvom BRISC do sada, kako bi se u procesu de-dolarizacije izvukli iz financijskog gušenja od strane “Washington konsenzusa”  predvođenog SAD.

Za neupućene, SWIFT je Organizacija za svjetsku međubankarsku financijsku telekomunikaciju i zapravo je skraćenica od SWIFTNet Network, koju koristi više od 10.500 financijski institucija u 215 država i teritorija za prenošenje podataka o financijskim transakcijama širom svijeta. SWIFT ne vrši obračuna tih transakcija. On samo prenosi platne naloge koji se onda obračunavaju i sređuju preko korespondentskih banaka koje su članice tog sistema. Ipak sistem je toliko univerzalan u bankarskom svijetu da gotovo svaka međunarodna transakcija ide preko SWIFT.

Zbog toga je izbacivanje iz SWIFTa jedno od glavnih oružja korišteno od strane SAD i saveznika u sve značajnijem financijskom ratovanju. U 2012. se je SWIFT složio sa izbacivanjem 30 iranskih financijskih institucija (uključivo centralne banke) iz sistema kao dio SAD/EU sankcija protiv Teherana. Tako su htjeli spriječiti repatrijaciju milijarda dolara vrijednog iranskog izvoza i dovesti iransku ekonomiju u zastoj. Tijekom sadašnjih tenzija između SAD bloka i Rusije zbog Ukrajine je bila ideja o upotrebi SWIFT protiv ruskih banaka često spominjana kao mogući slijedeći potez.

Naravno, SWIFT je nominalno neovisan od bilo koje vlade i ne treba se pokoravati Washingtonu ili bilo kome koji nastoji provoditi osvete u financijskog areni. Međutim u praksi SWIFT nije pokazao nikakvog otpora i poslušno je pristao provoditi sankcije protiv Irana bez obzira na činjenicu da su tu blokadu Europski sudovi u više navrata proglasili nelegalnom. Jeli itko sumnja da će postupiti drukčije ako na red dođe Rusija, bez obzira na to da kažu da neće provesti sankcije? Upravo je to razlog da Moskva, Peking i ostale države na nišanu razmišljaju o stvaranju alternativnog platnog sistema koji bi zaobišao SWIFT.

Sad se izgleda takva razmišljanja materijaliziraju. China International Payment System (CIPS) je rađen za omogućavanje međunarodnih transakcija naročito u yuanu i zadnji izvještaji ukazuju da sistem već djeluje te bi mogao biti lansiran u rujnu ove godine.

Lansiranje CIPSa bi moglo imati značaj za svjetsku povijest. Pod prvo, Kremlju i ostalim SAD/EU/NATO/Izrael neprijateljima bilo bi osigurano moguće utočište od sankcija koje im vise nad glavom u trenutnom okruženju. Pod drugo, približilo bi yuan još za korak bliže potpunoj konvertibilnosti, nešto što Peking nastoji postići još od 2010. kad je MMF odbio da yuan postane dio košarice SDR. Konačno, to bi učvrstilo Kinu kao centar “bloka otpora” protiv sadašnjeg statusa quo.

Teško je podcijeniti koliko će biti velik značaj CIPS da yuan postane glavni igrač na svjetskoj sceni. Umjesto obračuna yuana putem korespondentskih banaka u Kini ili putem specijaliziranih klirinških institucija u Hong Kongu ili Europi ili drugdje, plaćanja će u trenutku biti moguće provesti kroz banke članice CIPS bilo gdje na svjetu.

Nažalost će većina alternativnih izvora vijesti završiti analizu na ovom mjestu, kao da je uspostava alternativnog platnog sistema koji je u opoziciji sa SAD/EU/NATO/Izrael hegemonističkom velesilom nešto apsolutno dobro. Takve analize se oslanjaju na pretpostavku da ima BRICS otpornički blok potpuno drukčije motivacije i namjere, koje su doista različite od sadašnjih struktura moći te nisu samo rivali njima. Oni koji su vidjeli podcast Kina i novi svjetski poredak na Corbett reportu će znati, da se Kina već unazad pola stoljeća pažljivo pozicionira da postane “motor novog svjetskog poretka” te da su mnogi (nominalno) američki oligarsi i moćni politički igrači pomogli stvarati trenutni status quo tako što su nadzirali te iza kulisa usmjeravali uspon kineskog zmaja već od dana Mao tse-tunga. Igraći koji dominiraju svjetskim financijama već desetljećima (ako ne stoljećima) nisu glupi; oni namjerno orkestriraju pad Zapada kako bi ostvarili svoj san – nova svjetska vlada i financijski sistem.

Sad se onima koji brinu, što SAD blok ima status velesile i gotovo monolitnu kontrolu nad centraliziranim svjetskim financijskim sistemom putem institucija kao SWIFT predlaže, da stave svoje povjerenje na novi “alternativni” centralizirani sistem koji je eto u rukama Pekinga. Pokušajmo si zamisliti da su nekako kineski komunisti ipak uspjeli vješto nadmudrili Kissingere i Brzezinske i ostale meštre Kineskog gospodarskog “čuda” te da su doista tu novo pronađenu moć mislili koristiti za sebe. U koju svrhu bi ju koristili? Serija plakata koja se pojavila oko Bangkoka i drugih lokacija prošlih mjeseci sugerira, da žele kreirati ništa manje nego “novu svjetsku valutu” koja će doprinijeti konsolidaciji njihove moći u međunarodnoj areni. Upoznajte Novi novi svjetski poredak, isti kao Stari novi svjetski poredak. U svakom slučaju ono što vas sljeduje su moći gladni tirani koji gospodare centraliziranim birokracijama poput MMF, Svjetske banke, SDR, SWIFT, CIPS, BRICS banke ili “ljudske valute” yuan.

Ali, što ako doista postoji pravi drugi način da se zaobiđe hegemonija SWIFTA?

Kako izgleda su mnoge Iranske banke izigrale sankcije SWIFTa na potpuno jednostavan način. Umjesto da su koristili SWIFT sistem za platni promet su koristili telefon ili email. Da, to je manje efikasno i traje duže ali radi. Niti SWIFT niti bilo tko može spriječiti direktnu međusobnu komunikaciju banaka. Zabilježite to iznimno jednostavno rješenje problema kao još jednu pobjedu koncepta P2P ekonomije o kojoj smo pričali na Corbett reportu u prošlim tjednima. Ukoliko ljudi (ili institucije ili organizacije) mogu komunicirati direktno, trenutno i globalno potreba za centraliziranim birokracijama kao SWIFT ili CIPS nestaje, kao što je nestala potreba za konjem-i-kočijom ili cepelinom kad su se pojavili suvremeni auto i zrakoplov.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s