OSNOVNA

The century of self (2002)

Dokumentarac o razvoju i primjeni propagande ili odnosa s javnošću, ako vam je tako draže. Prati također razvoj psihoterapije u razne pravce. Ukratko povijest društvene kontrole i kontrole pojedinca u 20.stoljeću. Sve to je povezano u cjelinu sastavljenu od četiri djela po 60min BBC produkcije. S obzirom na tematiku i tko je producent je posao obavljen vrlo vrlo dobro. Bilo bi bolje da su ponekad umjesto izraza korporacije koristiti izraz kapitalizam ili možda moćnici. Dokumentarac iz kategorije obavezno!

Titlovi ovdje

century-self-95x125
Pogledajte na Topdocumentaryfilms

Nice guys finish first (1986)

Richard Dawkins autor knjige Sebični gen raspravlja o sebičnosti, suradnji, altruizmu, teoriji igara. Koja strategija je bolja u igri Dilema zatvorenika, sebičnost ili suradnja? Jeli postoji najbolja strategija?

Titlovi ovdje

BBC.Horizon-Nice.Guys.Finish.First
Pogledajte na Youtube

Philosophy: A guide to happiness (2000)

Život je potraga za srećom. Bolje je biti bez mnogih stvari nego biti bez sreće. Mogli bi nabrajati mudre izreke do sutra. Što o tome imaju reći filozofi dok su razmišljajući tražili mudrost? Šest filozofa i mnogo pravih pitanja. Pravih pitanja koja mogu povesti misao. Nikako ne propustite drugi dio sa Epikurom.

Titlovi ovdje

socrates
Pogledajte na Youtube

Six degrees of separation (2009)

Gotovo sigurno možete do svakog čovjeka na svijetu doći u 6 koraka s tim da se smije koristiti samo osobna poznanstva. Točnost te tvrdnje pokušavaju dokazati u ovom dokumentarcu a usput ćete upoznati i znanost koja stoji iza toga. Teoriju mreža se može koristiti na raznim područjima pa i za borbu protiv «terorizma».

Titlova nema

six degrees
Pogledajte na Topdocumentaryfilms

Children full of life (2003)

Učitelj 4.razreda u Japanu svoj posao radi puno drugačije. Da smo svi imali takve učitelje….
Dokumentarac je na engleskom.

Titlova nema

children full of life
Pogledajte na Youtube

Life and debt (2001)

Izvrsan dokumentarac koji predstavi Jamajku kako je vide turisti i kakva ona ustvari je. Izmučena siromašna zemlja od dugogodišnjeg iživljavanja IMF i Svjetske banke. Uglavnom se oni spominju kao krivci, međutim oni su zapravo samo alati ili marionete kapitalizma predvođenog transnacionalnim elitama. Kako opljačkati neku državu i uništiti privredu da bi si napravio tržište je poznata tema, obrađena na mnogo primjera i načina, a ovaj dokumentarac je jedan od boljih.

Titlovi ovdje    

life + debt
Pogledajte odlomak na Youtube

Zeitgeist: Addendum (2008)

Nakon ogromnih dilema smo ipak odlučili staviti i ovaj inače vrlo popularan dokumentarac. U njemu je puno dobrih misli i ideja vrlo vješto protkano sa podosta opasnim obmanama i neistinama. Svakako preporučamo pozorno praćenje i kritičko razmišljanje. I možda ipak pročitajte sljedećih nekoliko paragrafa.

Najveća obmana je u djelu kad razmatraju što je glavni uzrok velikim problemima današnjice (00:54:00). Po njima je to “monetarizam” što bi trebalo biti: kako nastaje novac i tko njime upravlja. Poigravaju se sa značenjem pojma korupcija. Tvrde (00:59:55) da imaju fašizam, kapitalizam, socijalizam, komunizam iste bazične mehanizme a to su novac, rad, konkurencija (WTF??!!). Kina realno gledano uopće nije komunistička država kako oni tvrde. Tvrde da “monetarizam” vodi interese svih država.
Zapravo je profit po njima (01:02:00) mehanizam za preživljavanje koji uvijek postavlja novčani dobitak ispred dobrobiti pojedinca i temelj je “monetarizmu”. Svatko sa bazičnim obrazovanjem zna da je profit glavni moto kapitalizma!! Činjenica je da bi poduzeća poslovala puno lakše da nema sistemski ugrađenog lihvarenja banaka. Međutim čak iako se pozitivno riješi problem novca (problem koji je stvaran!) to neće promijeniti činjenice, da kapitalističko poduzeće pod osnovno treba proizvesti profit! Banke su također na kraju krajeva kapitalistička poduzeća koja koriste sve raspoložive legalne mehanizme (koji su ponekad i truli) kako bi maksimirala profit.
A profit proizlazi iz prava vlasnika poduzeća da s njime upravlja i sebi odreže najveći dio kolača. Kad se taj postupak ponavlja desetljećima dolazi do koncentracije kapitala, što u konačnici dovodi do povećavanja jaza između bogatih i siromašnih. “Monetarizam” samo intenzivira tu pojavu. Kad kažu “monetarizam” onda čujte kapitalizam.

(01:04:45):”Nisu političari ti koji znaju rješavati probleme, tehničari i znanstvenici su ti
Da, ali ne sve probleme. Prave probleme (npr. problem raspodjele dobara) odnosno probleme, za koje ne postoji rješenje koje bi u potpunosti zadovoljilo sve ljude, znanstvenici ne mogu riješiti. Ne mogu ih riješiti ni političari koji su dio «demokratske hijerarhije». Hijerarhija dovodi do moćnih pojedinaca pri vrhu. Razlika u moći je dobra podloga za rast korupcije. Prave probleme se najbolje rješava u egalitarnom nehijerarhijskom društvu.

(1:31:15):”…kaj niste mogli vidjeti da su ratovi neizbježni zbog nestašice (dobara)
Ratovi nisu izravna posljedica siromaštva. Ljudi ne ratuju sami od sebe. Ljude se dovede do rata i povede u rat. Ratove proizvode oni koji vladaju, stvarno vladaju.

(01:40:00):”Religiozna vjerovanja su uzrokovala više podjela i sukoba od bilo koje druge ideologije
Postavljaju religioznost kao veliku zapreku razvoju društva. Zapravo je najveći problem kad se moćnici posluže religije i preko nje ostvaruju svoje ciljeve koji nemaju nikakve veze s religijom. To mogu biti moćnici iz vjerske hijerarhije ali su ipak puno češće svjetovni moćnici.

Ne vjerujemo da bi bilo fizički moguće izvesti nešto poput projekta Venus. Ali je sigurno da ideja ne bi funkcionirala kako su ju predstavili. Tehnokratsko upravljanje proizvede nove elite i koncentracije moći. Moć pokvari ljude.

Titlovi ovdje

Zeitgeist Addendum
Pogledajte na Youtube

Oglasi